Hoppa direkt till innehåll

Dagbok

Gå med
BC926CDA-4497-443C-B5A5-8F5C35D6497C
Sandman
Trevlig kille i Västerås som också har skapat den här sidan
weblog

Dagbok

Det är en myt att enligt fysikens lagar så kan en humla inte flyga, och det är också en myt att dom "bränns"
Ni föräldrar där ute borde hjälpa till och utbilda era barn, det är fortfarande många som går omkring och tror på dessa myter

Flygförmåga

Detta är en väldigt seglivad myt, och den lever kvar för att den är lite rolig antagligen. Den uppkom på 1930-talet (!!) då en aerodynamiker vid en middag gjorde lite snabba huvudräkningar och avgjorde att humlans vingar var för små i relation till dess kropp för att ge tillräcklig flygförmåga. Dock så betydde det att enligt dåtidens aerodynamiska kunskaper så kan inte humlan glidflyga som ett flygplan gör. Inget konstigt med det, eftersom humlor inte glidflyger utan deras flygteknik snarare kan liknas vid en helikopter med oscillerande vingar. Så humlor kan flyga utan problem enligt fysikens alla lagar!

Humlor bränns

Jag tror det är främst humlors utseende som ger upphov till den här myten, att deras ludna kropp ser liksom "farlig" ut, men humlan har precis som många andra bin (ja, humlan är ett bi) en gadd som den kan sticka med. Dock har den mycket svagare gift än flera andra bin så resultatet känns förmodligen mer som en brännande känsla, vilket har hjälpt myten på vägen. Dock ska det också nämnas att det ska mycket till innan en humla sticker dig, då dom är väldigt lugna insekter.
Så nästa gång en humla är i närheten, var inte rädd, den är riktigt trevlig!